Dieta oparta jest na założeniu, że przyczyną tycia są przede wszystkim te produkty węglowodanowe (produkty o wysokim Indeksie Glikemicznym IG), które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Wskaźnik IG określa w jaki sposób wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Im wyższa wartość IG, tym wyższy poziom cukru. Wartosc IG zależy nie tylko od rodzaju produktu, ale również od sposobu przyrządzenia (np. surowa marchew ma IG-16, a gotowana - 47).
Dietę Montignac polecamy dla wszystkich osób odchudzających się. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów i niską tłuszczy nasyconych przeciwnotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.
Kaloryczność zestawu ok. 1400-1600 Kcal
Przykładowe menu
1 DZIEN
Śniadanie
Omlet z drobiową szynką, warzywami
Przekąska I
Sałata rzymska z kurczakiem, papryką, pestkami dyni
Obiad
Kotlety z zielonej soczewicy z serem feta, surówka z białej kapusty z koprem
Przekąska II
Jogurt naturalny z warzywami, siemieniem lnianym
Kolacja
Zupa krem z brokuł z grzankami razowymi
2 DZIEŃ
Śniadanie
Pasta z wędzonej makreli, pieczywo pełnoziarniste
Przekąska I
Sałata z serem pleśniowym, oliwkami
Obiad
Dietetyczny devolaille z pieczarkami w otrębach, kalafior
Przekąska II
Sałatka z pomarańczy, czerwonego grejpfruta z płatkami migdałowymi
Kolacja
Sałata z mozarellą, oliwkami, pomidorami, rukolą. Sos vinegrette